понеділок, 13 листопада 2017 р.

Історія бібліотеки


    Бібліотека  села Котелеве була заснована у 1951 році і була розташована у хаті мешканця села Сікори Миколи Петровича (хата-читальня). Завідуючими були: Мельников Іван Миколайович, а потім Трипадуш Ніна Андріївна. Згодом бібліотека була перенесена до будинку мешканця села Васкана Порфира Ілліча, де завідуючою була Калетник Лідія Василівна. Тільки з 1962 року по даний час бібліотека знаходиться в Будинку культури.
    Лідія Василівна Калетник віддала понад 40 років роботі бібліотекаря. Вона керувала драматичним гуртком, ставила п"єси: "Під червоною калиною", "Жива копійка", "Назар Стодоля", "Сватання на Гончарівці" та інші.


(Перші дні роботи Калетник Лідія Василівна 1953 ріу)

     У сільській бібліотеці працювала Кіріяк Олена Іванівна, яка закінчила Чернівецьке культосвітнє училище. Вона була прекрасним бібліотечним працівником. Духовні запити жителів зростали, тому Олена Іванівна вела пошук нових нетрадиційних форм роботи, щоб задовільнити потреби читачів. Бібліотекарі йшли до людей: на ферми, на поле, на тракторний стан, на токи і виробничі ділянки. Книгоноші носили літературу людям похилого віку додому, а бібліотекарі вміло підбирали книги цікаві для кожного читача.
    Прекрасним, відданим роботі була бібліотекар, а потім завідуюча бібліотекою Ротар Марія Дмитрівна, яка працювала у бібліотеці майже 30 років. Вона була учасником вокальної групи "Вірність"(керівник Василь Васкан). Вона була прекрасним організатором масових заходів, проводила велику роботу з населенням села в питані залучення читачів до бібліотеки. Марія Дмитрівна створила клуб "Краянин", де проводилась різностороння робота по вивченню історії рідного краю. Проводились такі масові заходи, як: читацькі конференції, усні журнали, круглі столи, бесіди, уроки краєзнавства, зустрічі з видатними людьми краю:В. Фольварочним,
Г. Тарасюк, В. Китайгородською, Я. Боднар, Н. Панченко, В. Васканом та ін. Також Марія Дмитрівна створила клуб "Надвечір"я" де збираються люди похилого віку, який працює по даний час. Члени клубу є активними читачами бібліотеки, беруть участь у різних масових заходах села, району, області. На даний час керівником клубу є завідуюча бібліотекою Роза Іванівна Ротар, яка працює в бібліотеці з 2000 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар